Метод


Какво довежда до появата на THD?

Лечението на хемороиди е предизвикателство за съвременната хирургия.

Класическите хирургически методи са болезнени, крият рискове и често не са достатъчно ефективни. Лекарствата повлияват добре на симптомите в първия стадий на заболяването, но не спират неговата прогресия и с времето губят своята ефективност.

Това довежда до разработването на иновативни методи за лечение на хемороиди. Сред тях е и THD - безболезнен и безопасeн за здравето световнопризнат метод за отстраняване на хемороиди. 
 

Какво лекува THD?

THD лекува не само хемороидите, но и причината за тяхното образуване. THD решава проблема с хемороидите при над 90% от оперираните пациенти.

Основната причина за развитие на хемороиди с или без пролапс (изпадане на лигавица от аналния канал) е повишеният кръвоток в разклоненията на горната ректална артерия. Това от своя страна води до разширяване на съдовете на хемороидалния плексус и разрастване на съединителната тъкан между тях. Това води до болка, сърбеж и кървене.

THD е абревиатура на Трансанална Хемороидална Деартеризация и означава прекъсване на хемороидалните артериални съдове с достъп през ануса. При нея се извършва първо прекъсване на съдовете (причината за появата на хемороиди) и след това корекция на пролапса (следствието от появата на хемороиди), ако е необходимо. При всички други видове манипулации за лечение на хемороиди се отстраняват самите възли без да се коригира главната причина за тяхното развитие. Поради този факт рецидивите при THD са изключително редки.

THD е категорично решение на проблема с хемороидите. Ако все пак се наложи реоперация, при нея не съществуват никакви допълнителни рискове.

THD лекува II, III и IV стадий на хемороидалната болест.

При стадий не е препоръчително да се извършва операция, не защото няма да има ефект, а защото обикновено се започва с консервативно лечение (различни видове мазила, промивки, хапчета и др.), което в голяма степен е успешно.

За лечение на първи стадий хемороиди, е препоръчително да се използва Левораг.
 

Какво е различното при THD?

При THD няма изрязване на тъкан, некроза и болка. Възстановява се анатомичната и функционална цялост на аналния канал.

Функцията на хемороидалния плексус при здравите хора е да подпомага по-плътното затваряне на аналния канал от аналния сфинктер. Когато човек се закашля налягането в коремната кухина се покачва много рязко и това налягане се предава на кръвта в хемороидалния плексус. Плексусът се раздува като балон и притиска аналния сфинктер със същото налягане и предотвратява, чисто механично неговото отваряне и изтичане на фекални маси при кихане, кашляне, напъване и уриниране. Поради тази причина е от изключително значение да се запази целостта на хемороидалния плексус.

За разлика от повечето методи при THD не се отстранява никаква тъкан, което запазва тази ценна функция на съдовете около аналния канал и води до липса на болка в следоперативня период.
 

Болезнена ли е операцията и възстановяването след нея?

При THD се работи над linea dentata, което е още един фактор за липсата на следоперативна болка.

В изходящия отдел на правото черво, около мястото където се развиват хемороидите, съществува ясно видима граница между зоната на висцерална и соматична инервация, наречена linea dentata. Над тази линия болковото усещане се получава при разтягане или исхемия (липса на кръвоснабдяване на даден участък), а при прошиване, не се усеща болка. Под тази линия се усеща болка при рязане, шиене, щипане и драскане, а при исхемия и разтягане, не се усеща болка.

Дали един метод ще бъде  болезнен или не зависи от това дали ще се работи под или над linea dentata, а не как точно ще се работи (с конци, лазери, ластици, електричество, замразяване и др.). Тоест операцията е безболезнена, ако се работи над linea dentata. Малко хора знаят този факт и заради това изпитват нетърпими болки след така нареченото "безболезнено" лечение на хемороиди.
 

Колко бързо е възстановяването след операцията?

При THD възстановяването е изключително бързо.

Пациентите, подложени на THD се изписват до няколко часа след манипулацията, а 48 часа по-късно вече могат да се върнат на работа. Обикновено пациентите възстановяват нормалните си дейности (включително полов живот и умерено физическо натоварване) една седмица след процедурата.
 

Безопасна ли е процедурата?

THD е безопасен метод, при който не се наблюдават сериозни усложнения.

От над 12,000 пациента, лекувани с THD по целия свят не е докладван нито един случай на сепсис, ректален абсцес, анална стеноза, сфинктерна инсуфициенция, перфорация на дебело черво или друго тежко усложнение.
 

Колко време продължава процедурата?

THD процедурата продължава между 20 и 30 минути.

Кратката продължителност съкращава времето на анестезия и дава възможност в някои центрове с опит да се прилага локална (инжекционна) или местна анестезия (прилагане на анестетичен крем или гел), съчетана или не, с лека интравенозна седация.
 

Колко скъпо излиза THD?

THD e траен и икономичен избор за лечение на хермороиди в дългосрочен план.

THD съкращава значително разходите за хоспитализация, медикаменти, болнични, обезщетения, лечение на рецидиви и усложнения на пациенти с хемороиди. Апаратурата и консумативите, които се използват при THD, са специално проектирани за тази цел.
 

Каква е историята на THD?

Разработването на THD методиката започва преди повече от 25 години в Япония.

Oттогава тя търпи непрекъснато развитие, целящо улесняване на манипулацията за хирурга и подобряване на резултатите. Това развитие продължава и в момента. Доказателство за това и за високата ефективност, и добрата поносимост на процедурата е фактът, че THD е метод, разспространен в страни като: Италия, Германия, Великобритания, Франция, Швейцария, Скандинавските страни, САЩ, Канада, Япония и др.

Разберете повече за предимствата на THD.