Хемороиди


Какво представляват хемороидите?

Хемороидите, наричани още „варикозни вени на ануса и ректума“, се приемат за разширени кръвоносни съдове, разположени отвътре или отвън на ануса.

Те се проявяват основно като:

  • Външни хемороиди – разположени по външната страна на аналното отверстие. Могат да бъдат болезнени, да се подуват и да дразнят. Често срещан симптом е сърбежът, поради дразнене на кожата. Ако кръвоносният съд се разкъса и се формира тромб, е налице тромбозирал хемороид.
  • Вътрешни хемороиди – разположени вътре в ректума. Най-често са безболезнени и повечето страдащи от тях дори не подозират, че ги имат. Вътрешните хемороиди могат да кървят, ако се раздразнят, и да доведат до пролапс, ако не се излекуват навреме. Пролапсните хемороиди са вътрешни хемороиди, които са толкова разширени, че са изтласкани извън ануса.
     

Кои са най-честите причини за развитие на хемороидална болест?

Причините за появата на хемороиди включват обездвижване, генетична предразположеност, напъване при изхождане, твърде голямо напрежение върху ректума поради неправилна стойка или слаб мускулен тонус.  Запекът, хроничната диария, “лошите тоалетни навици” (твърде дълго заседяване в тоалетната), подтискането на позивите за изхождане и бедната на баласти храна също допринасят за развиването на хемороиди. Често хемороидите се появяват при жени след бременост и раждане.
 

Как се диагностицират хемороидите?

Препоръчително е да се извърши оглед на ануса и аналната област за външни или пролапсни хемороиди, както и ректален преглед. Ректалният преглед проверява за хемороидни издатини и индикации за ректални тумори или полипи, увеличена простата и абсцеси.

След потвърждение за наличие на хемороиди, може да се извърши изследване с медицинско устройство наречено аноскоп. Аноскопът позволява на доктора да прегледа ректума за вътрешни хемороиди и полипи.

По-нататъшни изследвания като сигмоидоскопия и колоноскопия също могат да бъдат извършени. При сигмоидоскопията се изследва вътрешната повърхност на сигмовидното черво, докато колоноскопията позволява да се прегледа цялото дебело черво. Търсят се разширени съдови пространства, които са признак за наличието на тромбоза.

Прочетете подробно за метода за лечение на хемороиди THD.